de oogst

En dan is het zover: de oogst: de meest dankbare klus van het seizoen! Sommige gezinnen oogsten een groente in een keer. Andere oogsten dagelijks. Voorlopig is er voor het hele gezin iedere dag verse en gezonde groente op tafel!


groente inmaken voor de winter

Vooral in Oost-Europa is men gewend aan het inmaken van groente. Er is ruime kennis aanwezig voor het inmaken van komkommers, paprika, kool, bieten, enz. Zo eten gezinnen de hele winter en de maanden erna ingemaakte groenten. 
Een hele klus, maar zeker de moeite waard!  groente verkopen op de markt

Sommige ouders en ouderen kiezen ervoor om een deel van de oogst op een lokale weekmarkt of in de stad te verkopen. Zo komen er financiën beschikbaar voor de aanschaf van schoolmateriaal en om de woninghuur of medicijnen te betalen.  


groente weggeven

De oogst kan zeer succesvol zijn. "Het is beter te geven dan te ontvangen", is dan het motto voor velen. Buren, vrienden of familie genieten dan mee van de oogst. 


Veel gezinnen geven niet-gebruikte groentezaden door aan familie of kennissen. Het is mogelijk om de World Seed Program groentezaden volgend jaar te gebruiken. De kiemkracht van de zaden blijft aanwezig wanneer de zaden droog en donker bewaard worden.