veelgestelde vragen

Wat zijn de afmetingen van een groentezadenpakket?

Een groentezadenpakket is 18 x 11 x 3 cm en weegt ca. 55 gram.
De zakjes groentezaden zijn 8 x 12 cm. 

Hoe lang kunnen de groentezaden bewaard worden?

U vindt de uiterste houdbaarheidsdatum op ieder afzonderlijk zakje. Op dit moment hebben de meeste groentezaden een houdbaarheidsdatum t/m januari 2027. Als de zaden koel en droog worden bewaard, dan zijn ze zelfs jaren na deze datum nog prima te gebruiken. Wel zal de kiemkracht ieder jaar iets afnemen. 

Wat is de kwaliteit van de groentezaden?

Alle groentezaden zijn niet-hybride zaden. Dit betekent, dat van de gewassen nieuwe zaden afgenomen kunnen worden. Dus een groentezadenpakket kan ervoor zorgen, dat een gezin meerdere jaren kan zaaien en oogsten!

Ik ga binnenkort naar een project in het buitenland. Kan ik dan groentezadenpakketten meenemen in mijn bagage?

Ja. Voor de meeste landen is het meenemen van een klein aantal groentezadenpakketten geen probleem. Informatie hierover vindt u op de website van de ambassade van het betreffende land. 

Ik zie in ons tuincentrum groentezaden van soms wel € 3 of € 4 per soort. Hoe kan het dat World Seed Program alle 7+1 zaden zo goedkoop kan leveren?

WorldSeedProgram is een social enterprise zonder winstoogmerk. We kopen de groentezaden grootschalig in. Vanwege alle stijgende kosten hebben we de prijs op 1 juli jl. moeten verhogen. 

Wie heeft het ontwerp op de groentezadenpakketten gemaakt?

Dit is een afbeelding van een schilderij van Marlinde van den Brink. Kijk ook op VrolijkMetVerf.nl

Ik kan in onze supermarkt soms zakjes groentezaden van minder dan € 0,40 kopen. Dat is toch veel goedkoper dan de groentezadenzakjes van World Seed Program?

Wanneer u naar het aantal grammen kijkt op zo'n verpakking, dan gaat het hierbij veelal om minder dan 1 gram zaden per soort. Ook de kwaliteit van de groentezaden speelt hierbij een rol.   

een aantal tips:

1 - wie is de doelgroep voor groentezaden?

De groentezadenpakketten van World Seed Program zijn een oplossing voor gezinnen in nood. Kinderen helpen mee en leren op jonge leeftijd alle ins-en-outs van een moestuin.

Niet alleen gezinnen hebben vers eten nodig. Help ook:

Senioren

Veel ouderen hebben vaak groene vingers, ruime ervaring in het tuinieren en hebben kennis van en ervaring met zaaien, onderhoud, en oogsten.

Kinderen op een basis- of middelbare school

Een zaai- en oogstproject op een school leert kinderen de ins- en outs van zelf groenten verbouwen. Wekelijks een schooltuin bijhouden is goed voor later!

Cliënten op een dagbesteding 

Groenten zaaien en tuinonderhoud op een dagbestedingsproject geeft cliënten een dagelijkse werkzaamheid, beweging en uiteindelijk gezond en vers eten.

Gevangenen

Heeft u contacten met een lokale gevangenis? Vraag of er een groentetuin opgezet kan worden en maak duidelijk wat een groentezadenproject voor de gevangenen kan betekenen. Dit alles is absoluut niet onmogelijk!


2 - een groentezadenactie organiseren

Zo organiseert u een groentezadenactie voor gezinnen in nood

  1. Bepaal het aantal benodigde groentezadenpakketten.
    - Organiseer een fondsenwervingsactie. Vraag bestaande en nieuwe donateurs om een of meer groentezadenpakketten voor hun rekening te nemen. 
    - Organiseer een crowdfunding actie.
    - Misschien zijn er mogelijkheden voor een collecte in uw kerk?
  1. Overleg tijdig met uw lokale projectcoördinator over de werkwijze en planning van uw groentezadenproject.
  1. Bestel de groentezadenpakketten op tijd en regel het vervoer ervan naar uw project.

4. Zorg voor de levering van de groentezadenpakketten voor een distributieplan. Dit zorgt ter plaatse voor een efficiënte en doordachte werkwijze.

5. Laat uw lokale projectcoördinator of vrijwilligers niet alleen de gezinnen bezoeken bij de distributie van de groentezadenpakketten. De ontvangst van een groentezadenpakket geeft mogelijkheden om regelmatig contact te hebben met gezin of de oudere.


3 - hulp bij fondsenwerving

Natuurlijk wilt u zoveel mogelijk gezinnen helpen. Maar vaak zijn er niet voldoende financiën beschikbaar. Om u te helpen met uw fondsenwerving, is er een A5 fondsenwerving flyer beschikbaar. Deze is als pdf gratis te downloaden. Opdruk van uw organisatiegegevens is mogelijk 

1. Gebruik de folder online. Stuur hem aan uw donateurs in een email of uw blog. 

2. U kunt de flyer laten drukken bij uw eigen huisdrukker of online drukker. 

Let op: folders laten drukken kost tijd en extra voorbereiding. Informeer op tijd!